Rozwiąż równanie.
a)2(5a-3)-a(3a-2)=0
b)2b-(1-b)=11-b
c)2/5(x-2)=x+4
d)3y-2(y-1)=-6
e)3(3-5y)=90-5(3y-2)
f)1/4z+(z-6)=2/3(z-2)

PS. proszę o rozwiązanie i sprawdzenie oraz o wytłumaczenie jak się to robi bo nie czaję dobrze by było żeby to na dziś zrobiione.POZDRO.

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-11T10:09:11+02:00
2010-04-11T10:23:57+02:00
A)2(5a-3)-a(3a-2)=0
Rozw:
2*5a-2*3-a*3a-a*(-2)=0
10a-6-3a²+2a=0
-3a²+12a-6=0 |÷(-3)
a²-4a+2=0
Δ=b²-4ac=(-4)²-4*1*2= 16-8=8 ----->a-wspołczynnik przy a²,b-przy a, c-wyraz wolny

a=(-b-√Δ)÷2a lub a=(-b+√Δ)÷2a
a=(4-√8)÷2= (4-2√2)÷2= 2-√2 a=(4+√8)÷2= (4+2√2)÷2= 2+√2

odp: a=2-√2 lub a=2+√2

b)2b-(1-b)=11-b
2b-1-(-b)=11-b
2b-1+b=11-b
4b=12
b=3
Odp: b=3

c)2/5(x-2)=x+4 |*5(x-2)
2=(x+4)*(5x-10)
2=5x²+20x-10x-40
5x²+10x-42=0

Δ=b²-4ac= 100+4*5*42=940

x=(-b-√Δ)÷2a lub x=(-b+√Δ)÷2a
x=(-10-√940)÷10 x=(-10+√940)÷10

odp:x=(-10-√940)÷10 lub x=(-10+√940)÷10

d)3y-2(y-1)=-6
3y-2y+2=-6
y=-8

e)3(3-5y)=90-5(3y-2)
9-15y=90-15y+10
9=100 ---->sprzeczność
f)1/4z+(z-6)=2/3(z-2)
1/4z+z-6=2/3z - 4/3 |*12
3z+12z-72=8z-16
7z=56
z=8