Odpowiedzi

2010-04-10T10:59:46+02:00
Fermentacja cukrów, beztlenowy proces rozkładu sacharydów prostych (np. glukozy, fruktozy, mannozy) lub złożonych (np. maltozy, sacharozy, skrobi - po ich uprzedniej hydrolizie), do alkoholu etylowego i tlenku węgla(IV), zachodzący pod wpływem zymazy, która składa się z kilku enzymów występujących w drożdżach.

Dla glukozy sumaryczny przebieg fermentacji przedstawia schemat: C6H12O6 + 2 ADP + 2 Pi › 2 C2H5OH + 2 ATP + 2CO2 (Pi jest nieorganicznym ortofosforanem(V)). Pośrednimi metabolitami są: aldehyd 3-fosfoglicerynowy, kwas 3-fosfoglicerynowy, kwas pirogronowy, aldehyd octowy. Poza etanolem, innymi produktami fermentacji cukrów są alkohole C3-C5, które tworzą tzw. olej fuzlowy.
1 2 1