Odpowiedzi

2010-04-10T18:25:10+02:00
Cześć:)
nie gwarantuję w 100% ,że to rozwiązanie jest dobre ale nic innego nie udalo mi się wymyślić:)

y=-2x+17
(x-7)²+(x-3)²=2√5 i w tym momencie ja bym to podniosła do kwadratu zeby pozbyć się pierwiastków i uklad wygląda następująco:

y=-2x+17
(x-7)²+(x-3)²=10
następnie:

y=-2x+17
2x²-20x+48=0 dzielisz drógie równanie przez 2 zeby było Ci łatwiej liczyć i otrzymyjesz:

y=-2x+17
x²-10x+24=0 i teraz musisz rozwiązać drugie równanie jako równanie kwadratowe bo x² nigdzie Ci sie nie skrócił i wtedy X bedzie miał 2 rozwiązania

y=-2x+17
pierwiastek z delty = 2 więc x1=4 , x2= 6

podstawiasz te wartości do równania pierwszego i otrzymujesz ,że y1=9 , y2=5