W czasie konkursu uczestnik odpowiada na 50 prostych pytań. Za dobrą odpowiedż uzyskuje 6 punktów a za każdą zła traci 4 punkty .Na ile pytań uczestnik odpowiedział dobrze ,a na ile żle jeśli łacznie zdobył 170 punktów . Napisz swoje obliczenia

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-10T14:21:27+02:00
Dane:
x-ilość dobrych odpowiedzi
y-ilość złych odpowiedzi
x+y=50
6x-4y=170

x=50-y
6*(50-y)-4y=170
300-6y-4y=170
300-170=10y
130=10y /:10
y=13
x=50-13
x=37
spr.
37+13=50
6*37-4*13=170
222-52=170
170=170
Odp: Uczestnik konkursu odpowiedział prawidłowo na37 pytań, a źle na 13.
pozdrawiam :) liczę na naj
1 5 1
2010-04-10T14:25:58+02:00
50*6=300
300-170=130
130/4=32.5≈33
50-33=17
odp.:Uczestnik odpowiedział dobrze na 17 pytań,a źle na 33 pytania.
2010-04-10T15:06:49+02:00
X+y=50 /*6
6x-4y=170 /*1

6x+6y=300
6x-4y=170

10y=130
y=13

6x+13=300
6x=300-13
6x=287
x=37

Odp:.. Dobrze rozwiązał 37 zadań, a źle 13.