Odpowiedzi

2010-04-10T15:31:57+02:00
20*12=240m²

(20-2)*(12-2)=18*10=180m²

240-180=60m²
60 z 240 to 25%

Powierzchnia zmniejszyła się o 60m², czyli 25%.
  • wiq
  • Początkujący
2010-04-10T15:34:52+02:00
20m*2+12m*2=64m (kwadratowych)
20m*12m=240m (kwadratowych)
240m (kwadratowych) - 64m (kwadratowych) = 176m (kwadratowych)

240m=100%
176m=x

x=176m*100%/240m
x=73 i 1/3% (73 i jedna trzecia procent)

100% - 73 i 1/3% (73 i jedna trzecia procent) = 26 i 2/3% (26 i dwie trzecie procent)

I to jest wynik.