Odpowiedzi

2010-04-10T16:29:26+02:00
4[1/3(x+20)] = (x-20) + 2/3(x+20)
4[1/3x+20/3]=(x-20) + 2/3(x+20)
4/3x+80/3=(x-20) + 2/3(x+20)
1czła i 1/3x+80/3=x-20+2/3x+40/3
1 i 1/3x -x -2/3x=-80/3-20+40/3
-x=-40/3-20
-x=-13-20 (w przybliżeniu 13)
-x=-33 |/-1
x=33

Jednak pewności nie mam...:(
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-10T16:32:29+02:00
4[1/3(x+20)] = (x-20) + 2/3(x+20)
4[1/3x+20/3]=x-20+2/3x+40/3
4/3x+80/3= x-20+2/3x+40/3
4/3x-x-2/3x= - 20+40/3 -80/3
4/3x-5/3x= -20-40/3
-1/3x= -20-13 i 1/3
-1/3x= - 33 i 1/3
-1/3x= -100/3

x= -100/3:(-1/3)
x=-100/3*(-3)
x= 300/3
x=100
----------------------------
Można też poprowadzić inaczej
4[1/3(x+20)] = (x-20) + 2/3(x+20)
4[1/3x+20/3]=x-20+2/3x+40/3
4/3x+80/3= x-20+2/3x+40/3
4/3x-x-2/3x= - 20+40/3 -80/3 (obie strony mnożymy przez mianownik czyli 3)
4x+80=3x-60+2x+40
4x-3x-2x= -60+40-80
-x= -100 (obie strony mnożę przez -1)
x=100
1 5 1