Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-10T17:04:58+02:00
Kierowca zwolnił od 60km/h do 30km/h. Oblicz jak zmieniła sie energia kinetyczna pojazdu.
m-w tym wypadku x

Ek=(x*v²)/2 [J]
Ek=(3600x)/2
Ek=1800[J]

Ek=(x*v²)/2[J]
Ek=(900x)/2[J]
Ek=450[J]

1800-450=1350
Zmieniła się o 1350J
2010-04-10T17:12:04+02:00
Ja policzyłabym stosunek energii początkowej do energii końcowej:

najpierw kierowca jechał z prędkością v₁=60km/h
zwolnił do v₂=30km/h
stosunek energii kinetyycznych będzie więc : (½ × m × v₁)/(½ × m × v₂) = (1800m [J])/(450m [J]) = 4
odp. Energia kinetyczna pojazdu zmieniła się czterokrotnie.