W konkursie matematycznym było 18 zadań, w tym 10 zadań za 4 punkty i 8 za 5 punktów. za każde wskazanie błędnej odpowiedzi odejmowano 1/4 punktów możliwych do zdobycia za zadanie. Marta wskazała odpowiedzi przy wszystkich pytaniach. W zadaniach za 4 punkty wszystkie jej odpowiedzi były poprawne. W sumie zdobyła 67,5 punktu. Na ile pytań odpowiedziała prawidłowo?

analiza+ równanie+rozwiązanie

błagam jak najszybciej!!!

2

Odpowiedzi

2010-04-10T17:17:43+02:00
X - dobrze odpowiedziane za 5 pkt
8-x - źle odpowiedziane za 5 pkt
za źle odpowiedziane za pkt odejmowano 1/4 * 5 pkt = 1,25 pkt

10 * 4 + x * 5 + (8-x) * -1,25 = 67,5
5x + (-10) + 1,25x = 27,5
6,25 x = 37,5
x = 6

6 + 10 = 16 pytań dobrze.

licze na naj ;)
2010-04-10T17:25:51+02:00
10×4=40 tyle punktów zdobyła przy zadaniach za 4pkt
67,5-40=27,5 tyle za zadania za 5 punktów
rozwiązała zadań 15 a jedno zrobiła i zdobyła 2.5 punktu