1. pan zygmunt dostal podwyzke i zamiast 1600zl zarabia 1800zl. podwyzszyl wiec kieszonkowe swojej corki o taki sam procent. corka dostawala dotchczas 20 zl kieszonkowego. ile bedzie dostawac teraz?
2.za jedna akcje firmmy kex trzeba bylo wczoraj zaplacic 52.50zl, a dzisiaj o 4,20 wiecej. o ile procent podrozaly akcje tej firmy?

3

Odpowiedzi

2009-11-03T17:13:22+01:00
1800-1600=200-podwyżka
200/1800 x 100%= 1/9 x100%~ 11,1 %- procent podwyżki
20 zł- tyle dostawała kieszonkowego córka
20 + 11,1% z 20= 20+ 2,20= 22,20

córka będzie dostawala 22,20 zl


2. 52,50- wczoraj
52,50+ 4,20= 56,90 - dzisiaj
4,20- wzrost
4,20/52,50 x 100%= 420: 52,50= 8%- o tyle podrozaly akcje
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-03T17:13:28+01:00
1.
1600-100%
1800-x
1800x100%:1600%=12,5%
podwyzka o 12,5 %
20-100%
x-12,5%
x=20x12,5%:100%=2,5
20+2,5=22,5
  • cole
  • Początkujący
2009-11-03T17:29:22+01:00
1.
1600-100%
1800-x
1800x100%:1600%=12,5%
podwyzka o 12,5 %
20-100%
x-12,5%
x=20x12,5%:100%=2,5
20+2,5=22,5