Przekształcanie wzorów
1.z każdego z poniższych wzorów oblicz "z" i sformułuj odpowiednie założenia.
a) az+b=cd b)a(z+b)+cz=d c)az+b=cz+d d)3(z+a)+bz=cz+d
e) __1__ = bc+d
z-a
2.z podanego wzoru wyznacz wskazane obok wielkości i sformułuj odpowiednie założenia.
a) a+bk=kx-d d; x; k
b)__a+x__ =y x; b
b
c)ax(do kwadratu)+by=y b;y;x

PROSZE BY BYŁY TEŻ OBLICZENIA A NIE SAME WYNIKI;). Z GÓRY DZIĘKUJE

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-10T18:40:03+02:00
1a) az+b=cd
az=cd - b//a
z = cd/a - b/a założenie: a nie rowna sie 0

b) a(z+b) + cz=d
az+ab +cz=d
az+ cz = d - ab
z ( a +c)= d - ab// a +c
z = (d- ab): (a+c) zalozenie a +c nie rowna sie zero

c) az + b=cz +d
az - cz = d-b
z (a-c) = d-b // a-c
z = (d-b) : (a - c) zalozenie a + c nie rowna sie 0

d)3(z+a)+bz=cz+d
3z - 3a +bz - cz = d
3z +bz - cz = d +3a
z (3 +b -c) = d+3a // 3+b - c
z= (d+3a) : (3+b-c) zalozenie 3+b-c nie rowna sie zero

e)__1__ = bc+d zalozenie z- a nie rowna sie zero
z-a


(z-a)(bc+d)=1
zbc +zd -abc - ad =1
z(bc+d)=abc+ad
z= (abc+ad): (bc+d) zalozenie bc+d nie rowna sie zero

2.a) a+bk=kx-d d; x; k
d = kx - a -bk
bk - kx = -d-a
k(b-x)= -d-a // b-x
k = (-d-a):(b-x) z zalozeniem ze b-x nie rowna sie zero

-kx=-d - a - bk//-k
x = d/k+a/k+b zalozenie k nie rowna sie zero

b)__a+x__ =y x; b b nie rowna sie zero
b

yb= a+x // y
b= a/y+x/y y nie rowna sie zero

x= yb-a

c)ax(do kwadratu)+by=y b;y;x xkwadrat zapisze tak: x^

ax^=y-by
y(1-b) = ax^ // 1-b
y = (ax^)/(1-b) zalozenie 1-b nie rowna sie zero i x^ nie rowna sie zero

-by=y-ax^ //-y
b = -1 + ax^/y zalozenie y i x^ nie rowna sie zero

x^=y/a - by/a zalozenie a nie rowna sie zero

x= pierwiastek y/a - by/a



7 4 7