Pan Kowalski sprzedawał czereśnie po takiej samej cenie jak pan Nowak. Pod wieczór obniżyli ceny- Kowalski o 20%, a Nowak o 1,50 zł. Okazało się, żę cena czereśni u Kowalskiego była o 10% wyższa niż u Nowaka. Ile kosztowały czereśnie przed obniżką?

2

Odpowiedzi

2010-04-10T18:34:39+02:00
CZereśnie przed obniżką kosztowały 5 zł

20%+10% = 30%
30% - 1,5
100% - x

x= 1,5 *100/30
x= 150/30
x=5
1 1 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-10T19:26:44+02:00
Heh, mi wychodzi 5,50
5zł - 20% = 5 zł - 1zł = 4zł (Kowalski)
5zł - 1,50 = 3,50zł (Nowak)
Tu pytanie czy 4 zł to o 10% więcej niż u Kowalskiego? Nie.

5,50 zł - 20% = 4,40 zł (Kowalski)
5,50 zł - 1,50 = 4zł (Nowak)
4 zł + 0,4zł = 4,4zł
1 5 1