Odpowiedzi

2010-04-10T19:13:09+02:00
3(x-2)=x(wymnażamy wszystkie wyrazy w nawiasie przez 3)
3x-6=x(przenosimy niewiadomą na jedną stronę a liczbę na drugą . PAMIĘTAJAĆ O ZMIANIE ZNAKU NA PRZECIWNY)
3x-x=6
2x=6/2
x=3

Sprawdzenie :
3(3-2)=3
9-6=3
3=3

2(x+7)=92(wymnażamy wszystkie wyrazy w nawiasie przez 2)
2x+14=92przenosimy niewiadomą na jedną stronę a liczbę na drugą . PAMIĘTAJAĆ O ZMIANIE ZNAKU NA PRZECIWNY)
2x=92-14
2x=78/2
x=39

Sprawdzenie:
2(39+7)=92
78+14=92
92=92
2010-04-10T19:13:56+02:00
3(x-2)=x
3*x - 3*2 = x
3x - 6 = x
3x - x = 6
2x = 6
x = 6÷2
x=3

2(x+7)=92
2*x + 2*7 = 92
2x + 14 = 92
2x = 92 - 14
2x = 78
x= 78÷2
x = 39
2010-04-10T19:25:44+02:00
3(x-2)=x
3x-6=x
3x-x=6
2x=6/:2
x=3
3(3-2)=3
9-6=3
l=3
p=3
l=p


2(x+7)=92
2x+14=92
2x=-14+92
2x=78/:2
x=39
2(39+7)=92
78+14=92
l=92
p=92
l=p