Na parkingu stały samochody i motocykle, razem 16 pojazdów. Gdyby liczba samochodów zmniejszyła się o 20%, a liczba motocykli wzrosła o 2, to na parkingu byłoby tyle samo samochodów co motocykli. Ile samochodów, a ile motocykli stało na parkingu? ZAPISZ OBLICZENIA

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-10T19:25:50+02:00
X-samochody
y-motocykle
x+y=16
x-0,2x=y+2

y=16-x
0,8x=16-x+2

y=16-x
0,8x+x=18

y=16-x
1,8x=18

y=16-x
x=10

y=6
x=10

spr.
6+2=8
10-0,2*10=10-2=8
8=8
10+6=16

Odp. Na parkingu stało 10 samochodów i 6 motocykli.
2010-04-10T19:28:04+02:00
X - samochody
y - motocykle
x+y=16
0,8x+y+2=16
0,8x+y+2=x+y
2=x-0,8x+y-y
2=0,2x
x=10
y=16-10
y=6

Odp:Na parkingu stało 10 samochodów i 6 motocykli
2010-04-10T19:31:37+02:00
X-samochody
y-motocykle

x+y=16
x-(20%x)= y+2
16:2=8
y+2=8
y=6
x+6=16
x=10