Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-10T21:09:14+02:00
Kto raz spróbuje momo, pokocha je albo będzie cierpiał :)
W maleńkim pierożku jest w sumie tylko mięso plus przyprawy, które powodują, ze ja oszalałam na ich punkcie. W sumie momo mogą być tez wegetariańskie ale ja preferuję te mięsne.
Pierożki te gotuję się na parze a lepię w kształt przypominający sakiewki.

Na około godziny przed lepieniem robię ciasto:
* około 3szklanki maki
* 3 łyżki oleju
* woda
* sól

Ciasto zagniatam i wkładam do woreczka, bądź przykrywam folią.

Dalej zajmuję się farszem:

* 1kg mięsa mielonego
* 2 cebule
* pęczek kolendry
* pęczek szczypiorku
* por
* kawałek świeżego imbiru
* 3 Ząbki czosnku
* pół łyżeczki kurkumy
* pół łyżeczki zmielonego kuminu
* pół łyżeczki garam masali
* sproszkowana ostra papryka
* trochę oleju lub ghee
* sol i pieprz

Czosnek, imbir, cebule zmiksować blenderem, szczypior i por posiekać. Dodać do mięsa. Dodać tez przyprawy i wyrobić nadzienie.

Momo gotuję na parze. Każdą partię gotuję 15 minut.

Momo muszą być podawane z sosem. Najbardziej lubię z pomidorowym, chociaż jadłam tez z lekko pikantnym sezamowym. Sos pomidorowo - miętowy: 3 świeże pomidory, pęczek świeżej mięty, sól, pieprz, trochę oleju, szczypta cukru i trochę soku z cytryny. To wszystko zmiksować.

Do sosu gotowanego, potrzebuję puszkę pomidorów albo ze 4 pomidory świeże, cebule, kawałek imbiru, ząbek czosnku, sól, pieprz, kolendrę zieloną, kumin, garam masalę, kurkumę.
Na rozgrzany olej wrzucam pokrojoną w piórka cebulę, duszę i dorzucam kumin, kurkumę. Dodaję pomidory, wduszam czosnek, imbir i przyprawiam. Gotuję i na koniec dodaję posiekaną, zieloną kolendrę.




Anyone who tries to momo will love them or they will suffer:)
The tiny patty is a total of only meat, plus spices, which make me mad with their point. In total, momo may also be a vegetarian but I prefer the meat.
These dumplings are cooked by steaming or preferably in a shape resembling a purse.

For about an hour before I make the dough molding:
* About 3 cup poppies
* 3 tablespoons oil
* Water
* Salt

Kneaded dough, and put the bag or I cover with foil.

Next I deal with stuffing:

* 1kg minced meat
* 2 onions
* Bunch of coriander
* Bunch chives
* Leek
* A piece of fresh ginger
* 3 cloves garlic
* Half teaspoon turmeric
* Half teaspoon ground cumin
* Teaspoon garam masali
* Powdered hot pepper
* A little oil or ghee
* Salt and pepper

Garlic, ginger, onion mix blender, chop the chives and leeks. Add to meat. Add spices and also to form filling.

Momo cook by steaming. Each batch cook 15 minutes.

Momo must be served with sauce. I especially like the tomato, even though I ate too with a slightly spicy sesame. Tomato Sauce - Mint: 3 fresh tomatoes, a bunch of fresh mint, salt, pepper, a little oil, a pinch of sugar and a little lemon juice. It's all mix.

For the sauce cooked, I need a can of tomatoes or 4 fresh tomatoes, onions, a piece of ginger, clove of garlic, salt, pepper, green coriander, Kumin, garam masala, turmeric.
I throw it in hot oil, chopped onion in a pen, soul, and I add Kumin, turmeric. Add tomatoes, the choking garlic, ginger and spices. Cook and finally I add chopped green coriander.