1. Uczeń przebywa w szkole przez 6 godzin lekcyjnych. Z pięciu przerw jedna trwa 20 minut, a pozostałe po 10 minut. O której godzinie uczeń skończy lekcje, jeżeli rozpoczyna lekcje o godz. 8:00.
Dane:
Szukane:
Rozwiązanie:
Odpowiedz:
2: Zamień
a) 1 godzinę na minuty i sekundy:
b)1 dobę na godziny, minuty i sekundy:
c) 10 sekund na minuty i godziny
zad.3
Kombajn kosi pszenicę z szybkościa 150m kwadratowych na minutę. Oblicz, jaką powierzchnię pola skosi kombajn w czasie 8h.
Dane:
Szukane:
Rozwiązanie:
zad 4 Samochód jechał z szybkością 90km/h. Oblicz, ile kilometrów przejechał on w ciągu 6 minut. Obliczeń dokonaj w pamięci, w odpowiedzi podaj tok rozumowania.
Dane:
Szukane:
Odpowiedz:

2

Odpowiedzi

2009-11-03T17:52:05+01:00
Zad. 1
6 godzin lekcyjnych po 45min: 6 * 45min czyli 270min
4 przerwy po 10 min: 40min
1 przerwa: 20min

czas spędzony w szkole:
270min + 40min + 20min = 330min
330min to 5 godzin i 30min

zatem, skoro uczeń rozpoczyna lekcje o 8:00, a w szkole spędza 5,5h to lekcje kończy o 13:30

Zad. 2
a)
1h = 60min
1min = 60s
1h = 60 * 60s = 3 600s

b)
1 doba = 24h
24h = 24 * 60min = 1 440min
1min = 60s
24h = 1440 * 60s= 86 400s

Zad. 3
8h = 8 * 60min = 480min

150m^2 - 1min
x - 480min

x = 150 * 480 / 1 = 72 000 m^2

Zad. 4
Samochód przejechał 9km.
Drogę obliczyłam mnożąc prędkość przez czas. Przed obliczeniami zamieniłam minuty na sekundy.
------------------------------------------------------------
V = s/t
s = V * t
V = 90km/h
t = 6min = 0,1 h
s = 90 * 0,1 = 9km


34 4 34
2009-11-03T17:57:07+01:00
1.Dane:
6 godz. - uczeń przebywa w szkole
4 przerwy-10 minut
1 przerwa 20 minut
8:00- początek lekcji
Szukane:
? - godzina wyjścia z Szkoły
Rozwiazanie: 8:00 + 6 = 14:00 + 0:40 = 14:40 + 20 = 15:00
Odp: Skończy lekcje o godzinie 15:00
2.
a) 1 godz = 60 minut - 3600 sekund
b) 1 doba = 24 godziny - 1440 minut- 86 400 sekund
c)10 sekund = 0,16 minut(w zaokragleniu)- 0,0027sekund(w zaokragleniu)
3. Dane:
150m2/min-szybkość koszenia kombajna
Szukane:
? - powierzchnia skoszona po 8 godz.
Rozwiazanie:
8godz- 480 minut
480 x 150m/2 = 72 000m2
Odp: Kombajn w ciagu 8 godzin skosi 72 000 m2 pola
4.
Dane:
90km/60 min
Szukane:
? - trasa przejechana w 6 minut
Rozwiazanie:
90 km w ciagu 60 min
9 km w ciagu 6 min
Odp: w ciagu 6 min przejechał 9 km

31 3 31