Zad.1 (to są równania)
Ogrodnik ma 270 drzew:jabłonie grusze i wiśnie.Jabłoni jest dwa razy mniej niż grusz,a wiśni 3 razy więcej niż jabłoni.Ile jest jabłoni,grusz,i wiśni?

Zad.2
W jednym koszyku jest 3 razy więcej jabłek niz w drugim.Jeśli z pierwszego przełożymy 10 do drugiego,to w obu bedzie tyle samo.Ile jabłek jest w każdym koszyku?

Rozwiązania są mi potrzebne na dziś więc prosze o szybkie propozycje rozwiązań.Z góry bardzo dziękuje:)

3

Odpowiedzi

2010-04-11T11:17:47+02:00
1.dane:
270 drzew
jabłonie-x kreska ułamkowa 2<x/2><<x nad 2>>
grusze-x
wiśnie-3x kreska ułamkowa 2<3 całe x/2><<3całe x nad 2>>
rozw.
x kreska ułamkowa 2<x/2><<x nad 2>>+x+3x kreska ułamkowa 2<3 całe x/2><<3całe x nad 2>>=270|*2
x+x+3x=540
5x=540|5
x=108
odp.
jabłonie-108:2=54
grusze-108
wiśnie-3*54=162

2.
dane: po przełozeniu:
1 koszyk-3x 1 koszyk-3x-10
2 koszyk-x 2 koszyk-x+10
rozw.3x-10=x+10
3x-x=10+10
2x=20|:2
x=10
odp;w kazdym koszyku teraz jest po 10 jabłek

2010-04-11T11:22:17+02:00
1. x- jabłonie
2*x- grucze
3*x- wiśnie
x+2x+3x=270 sprawdzenie: 45+ 90 + 135=270
6x= 270
x= 45 Odp.: Jabłoni jest 45, gruszy 90 i wiśni 135.
2. x=liczba jabłek drugiego kosza
3x= liczba jabłek pierwszego kosza
3x-10=x+10
3x-x=10+10 sprawdzenie: 10+10= 3*10-10
2x= 20 |:2
x=10 Odp.: W jednym koszyku jest 10 jabłek, a w drugim 30.
2 3 2
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-11T11:24:15+02:00
Zad.1
x- jabłonie
2x - grusze
3x -wiśnie
270 drzew - razem

x+2x+3x=270
6x=270/6
x=45 -jabłonie
2*45=90 - grusze
3*45=135 - wiśnie
spr. 45+90+135=270
Odp. Jabłoni było 45, gruszy 90, a wiśni 135.
Zad.2
I koszyk - 3x
II koszyk - x

3x-10 = x+10
3x-x= 10+10
2x=20/2
x=10 - II koszyk
3*10=30 - I koszyk
Odp. W jednym koszyku było 30 jabłek, a w drugim 10 jabłek.

4 4 4