Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-11T11:21:12+02:00
X - cena piórka
x + 100 - cena kapelusza

x + 100 + x = 110
x + x = 110 - 100
2x = 10
x = 5 <-- cena piórka

5zł + 100zł = 105 zł. <-- cena kapelusza

spr. 105 + 5 = 110zł.

Odp. Cena piórka wynosi 5 zł. a cena kapelusza wynosi 105 zł.


Pozdrawiam:)
1 5 1
2010-04-11T11:22:23+02:00
X-cena kapelusza
y-cena piórka
x+y=110
x=y+100

x+y=110
x-y=100
2x=210
x=105
y=5
1 5 1
2010-04-11T11:25:16+02:00
X - cena piorka | 5
100 + z - cena kapelusza | 100 + 5 = 105

x + 100 +x = 110
2x= 110- 100
2x= 10: 2
x= 5


odp: piorko kosztowało 5 złotych, kapelusz 105 złotych
1 5 1