Odpowiedzi

2010-04-11T11:56:14+02:00
X - bilet normalny
y - bilet ulgowy

układ równań
czyli 25% to 1/4 czyli 12zł

x + y =150 | * (-12)
16x + 12y = 2320

-12x - 12y = -1800
16x + 12y =2320

4x = 520 |:4
x = 130

x + y = 150
130 + y = 150
y = 20

kupione 130 biletów normalnych i 20 biletów ulgowych.

daj proszę naj;)





1 1 1
2010-04-11T11:56:26+02:00
150- liczba wszystkich biletów
2320 zł- koszt wszystkich biletów
16x- cena biletów dla dorosłych
100% - 25%= 75%
0,75* 16= 12
12y- cena biletów dla uczniów
Tworzymy układ równań:
x+y= 150
16x+ 12y= 2320

i wychodzi nam x= 130- ilość biletów dla dorosłych
150-130= 20- ilość biletów dla uczniów.
Proszę bardzo:)