Oszacuj wynik , a nstępnie wykonaj obliczenia i podaj wynik dokładny.

a)Na przyjęcie przygotowano tort wiśniowy ważący 2,5 kg oraz tort orzechowy ważący 2 kg.Po przyjęciu pozostało tylko 90 dag tortu wiśniowego.Ile procent przygotowanych tortów zjedzono?

b)Zmieszano 25 dag kawy tańszej i 35 dag kawy droższej.Ile procent tej mieszanki stanowi kawa tańsza?

c)W pewnej klasie jest 12 dziewcząt i 13 chłopców.O ile procent więcej chłopców niż dziewcząt jest w tej klasie?

2

Odpowiedzi

2009-11-03T18:19:08+01:00
A
2,5 kg = 250dag
2kg = 200 dag

250 dag = 100%
90dag = x %
--------------------
x = 36%

100% - 36% = 64%
100% + 64% = 164 %

odp. 164% przygotowanych tortów zjedzono.


b
25dag + 35 dag = 60 dag

100% - 60dag
x % - 25 dag
-----------------
x= 41,7 %

odp. 41,7 % to kawa tansza.


c
12 - 100%
13 - x %
----------------
x = 108%

108% - 100% = 8%
Chłopców jest o 8% wiecej
2009-11-03T22:11:48+01:00
A)2,5kg+2kg=4,5kg
4,5kg=450dag
450-90=360

450-100%
360-x
(360*100)/450=80%
b)25+35=60dag
60-100%
25-x
(25*100)/60=41,67%
c)12+13=25
25-100%
13-x
(13*100)/25=52%