Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-04-11T13:16:17+02:00
A) 2(x + 3 ) - 5 > -2x - 7
2x+6-5>-2x-7
2x+1>-2x-7
4x+1>-7
4x>-8
x>-2

b) -2(x-1 ) + 5x > 7x + 12
-2x+2+5x>7x+12
3x+2>7x+12
-4x>10
x<2½

c) 0.3x + 1 > -x + 2
1,3x>1
x>¹⁰/₁₃

d) 0.7x - 2 ≥ 0.9x - 0.1
-0,2x≥1,9
x≤ -9,5

e) -x + 3 ≥ -(3x- 2)
-x+3≥ -3x+2
2x≥ -1
x≥-½

f) 0.1(2x - 3 )< 0.6x+1
0,2x-0,3<0,6x+1
-0,4x<1,3
x>-3,25
3 3 3
2010-04-11T13:21:13+02:00
A) 2(x + 3 ) - 5 > -2x - 7
2x+6-5>-2x-7
2x+2x>-7-1
4x>-8
x>-2

b) -2(x-1 ) + 5x > 7x + 12
-2x+2+5x>7x+12
3x-7x>12-2
-4x>10
x<-10/4
x<- 2 1/2
c) 0.3x + 1 > -x + 2
0,3x+x>2-1
1,3x>1
x> 10/13
d) 0.7x - 2 wieksze bądż równe 0.9x - 0.1
0,7x -0,9x większe bądź równe -0,1+2
-0,2 x większe bądź równe 1.9
x mniejsze bądź równe - 19/2
x mniejsze bądź równe -9 1/2

e) -x + 3 wieksze bądż równe -(3x- 2)
-x +3 wieksze bądż równe -3x+2
-x+3x wieksze bądż równe 2-3
2x wieksze bądż równe -1
x wieksze bądż równe - 1/2

f) 0.1(2x - 3 )< 0.6x+1
0,2x -0,3<0,6x +1
0,2x - 0,6x<1+0,3
-0,4 x< 1,3
x> - 13/4
x> - 3 1/4
1 1 1
2010-04-11T13:22:28+02:00
A) 2(x + 3 ) - 5 > -2x - 7
2x+6-5>-2x-7
2x+2x>-7+5-6
4x>-8
x<-2

b) -2(x-1 ) + 5x > 7x + 12
-2x+2+5x>7x+12
-2+5x-7x>12-2
-4x>10
x>-10/4
x<-10/4

c) 0.3x + 1 > -x + 2
0,3x>2-1
0,3x+x>2-1
1,3x>1
x>1/1,3

d) 0.7x - 2 wieksze bądż równe 0.9x - 0.1
0,7x-0,9x≥-0,1+2
-0,2x≥1,9
x≥1,9/0,2

e) -x + 3 wieksze bądż równe -(3x- 2)
-x+3≥-3x+6
-x+3x≥6-3
2x≥3
x≥3/2

f) 0.1(2x - 3 )< 0.6x+1
0,2x-0,3<0,6x+1
0,2x-0,6x<1+0,3
-0,4x<1,3
x>-1,3/0,4