Zad. 1
Dane :
Ziemniaki = 1,60/kg ( ... / kg - za jeden kilogram )
Pomidory - 4,25/kg
Ogórki - 3,20/kg
Cebula - 1,02/kg
Papryka - 7,30/kg

Mama kupiła :
3,5kg pomidorów,
4 razy więcej ziemniaków niż pomidorów,
o 2,5 kg więcej cebuli niż pomidorów,
2 i pół razy mniej ogórków niż ziemniaków,
25 dag. papryki.

a) Ile ważyły zakupy ?
b) Ile kosztowały zakupy ?
c) Czy na zakupy wystarczy 150zł ? ( Jeśli tak, to ile zostanie reszty )

zad.2

Jaka jest cena 1kg cukierków, jeśli 4,5 dag cukierków kosztuje 81,90 zł ?


PS. Bardzo proszę o szybką odpowiedź, zadanie jest na jutro ! :(

3

Odpowiedzi

2010-04-11T14:08:33+02:00
Ad.1
a)

pomidory-3,5
ziemniaki-4*3,5=14
cebula-14+2,5=16,5
ogórki-14/2,5=5,6
papryka-0,25

Raze3,5+14+16,5+5,6+0,25=39,85

b)

pomidory-3,5*4,25=14,9 (zł)
ziemniaki-14*1,6=22,4 (zł)
cebula-16,5*1,02=16,82(zł)
ogórki-=5,6*3,20=17,92(zł)
papryka-0,25*7,30=1,82(zł)

Razem- 14,9+22,4+16,82+17,92+1,82=73,86 (zł)


c) 150-73,86=76,14 - reszta








Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-11T14:09:53+02:00
Zad.1
3,5kg * 4.25zł = 14.88zł --> pomidory
14kg * 1.60zł= 22.40zł --> ziemniaki
6kg * 1.02zł= 6.12zł --> cebula
5.6kg * 3.20zł = 17.92zł --> ogórki
0,25kg * 7.30zł = 1.83zł --> papryka

a)
3,5 + 14 + 6 + 5,6 + 0,25 = 29.35 kg
odp. zakupy ważyły 29.35 kg.
b)
14.88 + 22.40 + 6.12 + 17.92 + 1.83 = 63.15zł
odp. zakupy kosztowały 63.15 zł
c)
150 - 63.15 = 86.85
odp. zostanie 86.85 zł

a drugiego nieweiem niestety
2010-04-11T14:30:37+02:00
A) 3,5 + 14 + 16,5 + 5,6 + 0,25=39,85kg

b)
pomidory-14,9
ziemniaki-22,4
cebula-16,82
ogórki-17,92
papryka-1,82
.................
to się razem równa 73,86złoty
c)150-73,86=76,14
150 zł wystarczy na zakupy ,reszta to 76,14

2. 4,5 dag-81,9zł
1kg =1000 dag

rozwiązanie proporcją

4,5dag to 81,90 zł
1000dag to x zł
4,5 x =81,9*1000
4,5x = 81900 / : 4,5
1 kg =1820zł.
Dziwny wynik ale tak wyszło
pozdrawiam