Odpowiedzi

2013-06-24T22:34:48+02:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).

a)
H2SO4 --> H(+) + HSO4(-)
HSO4(-) --> H(+) + SO4(2-)

b)
H3PO4 --> H(+) + H2PO4(-)
H2PO4(-) --> H(+) + HPO4(2-)
HPO4(2-) --> H(+) + PO4(3-)

 

Pozdrawiam.

1 5 1
2013-06-24T22:39:55+02:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).

a)

H₂SO₄ ---> H⁺ + HSO₄⁻

HSO₄⁻ ---> H(+) + SO₄²⁻

 

b)

H₃PO₄ --->  H⁺ + H₂PO₄⁻

H₂PO₄⁻ ---> H⁺ + HPO₄²⁻

HPO₄²⁻--->  H⁺ + PO₄³⁻

1 5 1