Hej.mam do rozwiazania 3 zadania:)
1)Oblicz czas w jakim silniku o mocy 2000W wykona 500J?
2)Silnik samochodu osobowego ma moc 35kW a silnik elektryczny dźwiga ma moc 36kW który z tych silników wykona większą pracę w czasie 20 sekund?Uzasadnij odpowiedź.
3)Oblicz pracę pralki automatycznej o mocy 2,5 kW która prała przez 2h
4)Silnik samochodu ma moc 36 kW a silnik elektryczny dźwiga ma moc 35 kW.który z tych silników wykona większą pracę w czasie 30 sekund?uzasadnij odpowiedź.
Do zadań1 i 3 mają być dane i szukane.

2

Odpowiedzi

2010-04-11T15:09:26+02:00
1)
t=?
P=2000W
W=500J
t=W/P
t=500J/2000W=1/4s
2) Im większa moc tym większa praca.
W=Pt
W= 35000W*20s=700000J
W=36000W*20s=720000J
700000<720000
3)W=?
P=2,5 kW=2500W
t=2h=7200s
W=P*t
W=2500W*7200s=18000000J
4) Im wieksza moc tym większa jest praca
P=36000W
P=35000W
t=30s
W=P*t
W=35000W*30s=1050000J
W=36000W*30s=1080000J
1050000<1080000
2010-04-11T15:11:49+02:00
1.
Dane:
P=2000W
W=500J
t=?
W W
P= kreska ulamkowa => t= kreska ułamkowa
t P

500
t= kreska ułamkowa
2000

1
t= kreska ułamkowa
4

2.
Dane:
Psamochodu=35KW=35000W
PDźwigu=36Kw=36000W
t=20s
WDźwigu=?
Wsamochodu=?

W
P= kreska ułamkowa => W= P*t
t

W=[W*s=J]
W=35000*20=700000

W=36000*20=720000

720000-700000=20000
Odp.Największą prace wykona dźwig

3.
Dane:
P=2,5KW=2500W
t=2h=7200s

W
P= kreska ułamkowa => W= P*t
t
W=[W*s=J]

W=2500*7200= 18000000 J
Odp.Pralka wykona prcae 18000000 J= 18000KJ

4.