1.Trzy tomy trylogii A. Fiedlera mają łącznie 625 stron. Tom pierwszy ma o 59 stron więcej niż trzeci a drugi o 170 stron więcej niż trzeci. Oblicz ile stron ma każdy z tomów tej trylogii
2. Długość drogi z działki do domu mierzona wzdłuż ścieżki wynosi 2, 7 km. Dzieci w ciągu 10 minut mogą przejść 300 m. Oblicz jak długo będzie trwał spacer tą drogą w jedną stronę, jeżeli cały czas dzieci będą poruszać się w tym samym tempie?
3.
Jurek poświęca 1/3 doby na sen, 1/12 doby na spożywanie posiłków, 1/4 doby na naukę, 2 i 1/5 godziny na grę komputerze. Ile czasu pozostaje mu na inne
czynności ?
obrazek do zadania 3
proszę o szybką pomoc ; ]

a to ten obrazek


3

Odpowiedzi

2010-04-11T15:11:52+02:00
1.
dane:
łączna ilość stron 625
ilość stron III tomu x
ilość stron I tomu 59+x
ilość stron II tomu 170+x

równanie:
x+59+x+170+x=625
3x+229=625 | -229
3x=396 | /3
x=132

sprawdzenie:
łączna ilość stron 625
ilość stron III tomu 132
ilość stron I tomu 59+132=191
ilość stron II tomu 170+132=302
2.
dane:
droga w ciągu 10 min 300m
długość ścieżki 2,7km=2700m
czas 2700/300=9
czas przejścia dzieci 9*10min=90 minut
odp. dzieci z działki do domu idą 90 minut.!

3.
1 5 1
2010-04-11T15:15:36+02:00
Zad.1
tom1-a+59//132+59=191
tom2-a+170//132+170=302
tom3-a//132

a+59+a+170+a=625
3a=625-59-170
3a=396/3
a=132
więc.tom1.ma.191.stron.tom2.ma.302.strony.a.tom3.ma.132.strony.
Zad.2

x-2700m
10min-300m

x=10*2700/300=27000/300=90min
1 5 1
2010-04-11T15:40:33+02:00
Zad.1
Pierwszy tom-x+59
Drugi tom-x+170
Trzeci tom-x

x+59+x+170+x=625
3x=625-59-170
3x=396/ :3
x=132

Trzeci tom-132
Drugi tom-132+170=302
Pierwszy tom-132+59=191

zad.2
2,7km=2700 m
10min.=300m
2700m:300m=9
9 razy 10min.=90 min.

Odp. Dzieci przejdą przez 90min.

zad.3
sen-1/3 doby=8h
posiłki-1/12 doby=2h
nauka-1/4 doby=6h
komputer-2 i 1/5h=2h 12min.

24h-8h-2h-6h-2h12min=5h 48min.
Zostaje mu 5h 48 min.

Mam nadzieję, że pomogłam =]
1 5 1