Odpowiedzi

2010-04-11T15:57:31+02:00
6(1/4x-2)=18
2.5x-12=18 /+12
2.5x=30 /:2.5
x=12



-2(2x-1)=x/3
-4x+2=x/3 /x3
-12x+6=x
6=13x /:13
x=0,4
2010-04-11T15:59:04+02:00
6(1/4x-2)=8
3/2x -12=8
3/2=8+12
3/2=20:3/2
x=1.(3)
więc tak najpierw mnożysz liczbę przed nawiasem z tą liczbą w środku i potem druga liczbę z nawiasu z liczba przed nawaisem.Jak już otrzymasz równanie to normalnie przenosisz liczbę bez x na prawa stronę zmieniając przy tym znak.Następnie otrzymaną licznę dzielisz przez liczbe z x i ci wychodz i liczba:)
2010-04-11T16:07:20+02:00
Na przykładzie 6(1/4x-2) = 18

liczbę przed nawiasem musisz pomnożyć przez wszystkie w nawiasie, czyli
6*1/4x - 6*2 = 18
i obliczasz
3/2x - 12 =18
teraz obustronnie dodajesz 12 żeby po lewej stronie została tylko liczba z 'x'
3/2x= 18 + 12
3/2x = 30
teraz musisz pozbyć się 3/2 żeby został sam 'x', czyli dzielisz obustronnie przez 3/2
x = 30 : 3/2
x = 30 * 2/3 (skracasz 30 z mianownikiem i wychodzi 10 * 2/1 czyli 10 * 2)
x = 10 * 2
x = 20

z drugim przykładem jest podobnie
-2(2x-1) = x/3
-2*2x - (-2)*1 = x/3
-4x - (-2) = x/3
-4x + 2 = x/3
(przenosisz '-4x' na drugą stronę, bo tam też jest 'x', zmieniając przy tym znak, czyli zamiast '-4x' będzie poprostu '4x')
2 = x/3 + 4x
teraz musisz pozbyć się 3 z mianownika więc mnożysz obustronnie przez 3
2*3 = x/3 * 3 + 4x*3
6 = x + 12x
6 = 13x
(dzielisz obustronnie przez 13)
x= 6/13

jak czegoś nie zrozumiałaś to pisz na pw
:)