Odpowiedzi

2010-04-11T16:00:15+02:00
-2(2x-1)=-2
-4x+2=-2
-4x=-2-2
-4x=-4/ (-4)
x=1

2/5*(3-x)=-2
6/5/2/5x=-2
-2/5x=-2-6/5
-2/5x=-16/5 / (-2/5)
x=-16/5*(-5/2)
x=8
2010-04-11T16:01:55+02:00
-2(2x-1)=-2 (wymnarzasz nawias)
-4x+2=-2 (przenosisz iksy na jedna stronę)
-4x=-4
x=1

2/5*(3-x)=-2 (mnozysz gore ulamka, pozniej wszystko razy 5)
6-2x/5=-2
6-2x=-10
-2x=-16
x=8

3/4(2-3x)=-6 (mnozysz gore ulamka a potem wszystko razy 4)
6-9x=-24
-9x=18
x=-2

x-3/5=9-x (mnozysz wszystko razy 5)
x-3=45-5x
6x=48
x=8