Odpowiedzi

2010-04-11T16:37:15+02:00
5,5 kg - 5 kg = 0,5 kg

Kulka wazy 0,5 kg
Zegar wazy 5 kg
2010-04-11T16:42:48+02:00
5,5 kg-waga całego zegara
x-waga zegara
(x-5)-waga kukulki
x+(x-5)=5,5
x+x-5=5,5
2x-5=5,5
2x=5,5+5
2x=10,5/:2
x=5,25
sprawdzenie:
5,25+0,25=5,5
x=5,25
(x-5)=5,25-5=0,25
Odp.Zegar waży 5,25 kg, a kukułka 0,25 kg.