Odpowiedzi

2010-04-11T16:41:54+02:00
100000zł*20%=100000*20/100=20000zl
20000zl*4=80000zl
100000zl-80000zl=20000zl
100000zl> 80000zl
odp odsetki po 4 latach beda mniejsze od wygranej o 20000 zl
2010-04-11T16:42:39+02:00
1 rok = 120 000
2 rok = 144 000
3 rok= 172 800
4rok = 207 360
Odsetki będa wieksze od wygranej o 7360zł

(każdy rok pokolei liczysz: 20 * kwota/100) każda kolejna kwota jest zwiekszona o odstetki z roku poprzedniego ;) rozwiązanie jest poprawne o ile odestki są kapitalizowane po każdym roku
2010-04-11T16:43:59+02:00
Trzeba to podstawic do wzoru :
20/100 * 100000 = 20000zł
nastepnie obliczamy ile to bedzie po 4 latach czyli :
4*20000=80000zł
POtem odejmujemy to od 100000zł i wyjdzie 20000zł
Czyli odp.Odsetki beda mniejsze o 20000zł od wygranej
pzdr Gusia