1.Szymon zdobył 54 punkty ze sprzwdzianu składającego się z piętnastu zadań. Za każdą dobrą odpowiedź otrzymywał 5 punktów a za złą lub brak odpowiedzi tracił 2 punkty . Ile zadań rozwiązał prawidłowo
( do zadania należy wykonaĆ sprawdzenie )


2.Agnieszka i Jacek zbierali kasztany . Jacek uzbierał 3 razy więcej kasztanów niżAgnieszka. Gdyby oddał agnieszce 15 z nich to oboje mieliby po tyle samo kasztanów . Ile kasztanó ma Agnieszka , a ile Jacek
( do zadania należy wykonaĆ sprawdzenie )


*3. Średnia temperatura pierwszych dwunastu dni grudnia wyniosła 3 stopnie celsiusza a pierwszych trzynastu dni grudnia 2 stopnie celsjusza Jaką temperaturę zanotowano 13 grudnia ?

2

Odpowiedzi

2010-04-11T17:18:20+02:00
1.)) 15x5=75
75-54=21
54-21= 33

75- max. ilość punktów do otrzymania
21- zrobił tyle błędów
33- rozwiązał tyle zadań prawidłowo <-- (Odpowiedź)

Więcej nie potrafię ;] plz. daj NAJ :)

Robiłem to specjalnie żeby pomóc.
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-11T17:31:49+02:00
1.
ilość zadań: 15
dobre rozwiązania: x
złe rozwiązania lub wcale: 15-x
punkty:
- za dobre rozwiązania: 5x
-za złe: -2(15-x)
5x-30+2x=54
5x+2x=54+30
7x=84/7
x=12

2.
A: x
J: 3x

po oddaniu:
A: x+15
J: 3x-15
x+15=3x-15
x-3x=-15-15
-2x=-30/(-2)
x=15
Aga - 15
jacek- 3x=45


3.
12*3=36
ilość dni: 13
x-trzynasty dzień
(36+x)/13=2
żeby sie dowiedzieć ile wynosi to w nawiasie ,dwójkę musimy podzielić na 12
(36+x)/13=2/*13
36+x=26
x=26-36
x=-10

gotowe ;**