Odpowiedzi

2010-04-11T17:54:07+02:00
W(x) =X^6 + 3x^5 + 3x^4 + x^3 - 3x^2 - 3x - 2

w(-2)=0

wiec dzielimy
(X^6 + 3x^5 + 3x^4 + x^3 - 3x^2 - 3x - 2):(x+2)
co daje nam

w(x)=(x^5+x^4+x^3-x^2-x-1)(x+2)

teraz szukamy rozwiązań w (x^5+x^4+x^3-x^2-x-1)

w(1)=0
wiec (x^5+x^4+x^3-x^2-x-1):(x-1)

otrzymujemy, że

(x^4+2x^3+3x^2+2x+1)(x-1)=(x^5+x^4+x^3-x^2-x-1)

i dalej wielomianu (x^4+2x^3+3x^2+2x+1) rozłożyć nie idzie.

mając wyraz wolny (1)jego dzielnikami są (-1,1) i oba nie sa rozwiązaniami tego wielomianu.

Wiec można przypuszczać że rozwiązaniami wielomianu
(x^4+2x^3+3x^2+2x+1)(x-1)(x+2)

sa 1i (-2)

;))