Odpowiedzi

2009-11-03T19:19:53+01:00
Z 50% zniżką 2zł czyli 100% 2x2=4zł tyle kosztuje bilet bez zniżki
bilet ze zniżką 37% kosztuje 63% z 4zł=2,52zł
w obie strony bez zniżki trzeba zapłacić 2x4=8 zł
2009-11-03T19:20:42+01:00
100%-do Gdyni 4 zł.
ze znizką 37%
4zł-100%
x -37%
x= 1,48 zł.
w obie strony trzeba zapłacić -4zł x 2 =8 zł.
2009-11-03T19:23:44+01:00
4 zł cena normalnego biletu

a)4*63%=2,52 lub 4/100=0,04 0,04*63=2,52
b) w obie strony trzeba zapłacić 8 zł