1.Kasia postanowiła upiec ciasto pleśniak. Oto ilości składników podane w książce kucharskiej :
pleśniak
mąka = 60 dag
cukier = 15 dag
jaja = 6 szt.
masło = 30 dag
kakao - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
przecier z jabłek
W foremce Kasi mieści się trzy razy mniej ciasta, niż zakłada przepis. Ile poszczególnych składników powinna wziąć Kasia ?
mąka....dag kakao.......łyżki
cukier....dag proszek do pieczenia....łyżki
jaja.....szt. przecier z jablek....szklanki
masło.......dag
3.Uzupełnij, wpisując w miejsce kropek odpowiednie ułamki.
a)Bogna pocięła wstążkę o długości 5 m na 3 jednakowe części. Każda z tych części ma .....m długości.
b)Ogrodnik miał 7 jednakowych grządek kwiatów.Rozsypał równomiernie na te grządki 10 kg nawozu mineralnego. Na każdą grządkę przypadło średnio.....kg nawozu.

1

Odpowiedzi

2016-07-11T19:11:23+02:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
1.
ilość wszystkich składników należy podzielić przez 3
mąka = 60 dag -> 60/3 = 20 dag
cukier = 15 dag -> 15/3 = 5 dag
jaja = 6 szt -> 6/3 = 2 szt
masło = 30 dag -> 30/3 = 10 dag
kakao - 1 łyżka = 15 ml (0,6 dag) -> 15/3 = 5 ml (0,6/3 = 0,2 dag)
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka = 5 ml (0,3 dag) -> 5/3 ml (0,3/3 = 0,1 dag = 1 g)
przecier z jabłek - brak danych

3.
Bogna pocięła wstążkę o długości 5 m na 3 jednakowe części. Każda z tych części ma 5/3 m długości. 5/3 m = 1 i 2/3 (ok 1,66) m.

Ogrodnik miał 7 jednakowych grządek kwiatów. Rozsypał równomiernie na te grządki 10 kg nawozu mineralnego. Na każdą grządkę przypadło średnio 10/7 kg nawozu. 10/7 kg = 1 i 3/7 kg.
3 4 3