Odpowiedzi

2009-11-03T19:31:17+01:00
X+1/x-2 - 2x+3/2x-4=0
Mnożymy na ukos

(x+1) (2x-4) - (x-2) (2x+3) = 0
2x do kwadratu - 4 + 2x - 4 - (2x do kwadratu + 3x - 4x - 6) = 0
2x do kwadratu - 4 + 2x - 4 - 2x do kwadratu - 3x + 4x + 6 = 0
3x - 2 = 0
3x = 2 /3
x = 2/3
2009-11-03T19:34:02+01:00
(x+1)/(x-2) = (2x+3)/(2x-4) -----> najlepiej trak zapisac :)

mnożymy obie storny razy (x-2):
x+1 = [(2x+3)(x-2)]/(2x-4)

mnożymy obie strony razy (2x-4):
(x+1)(2x-4) = (2x+3)(x-2)

wymnażamy wszystko:

^-tak bede oznaczała kwadrat :)

2x^+2x-4x-4=2x^+3x -4x-6

przenosimy wszyskot na jedna strone:
x-2=0

dodajemy 2:

x=2

Odp: rozwiązaniem tego równania jest liczba 2 :)
2009-11-03T20:00:35+01:00
Sory, że bez obliczeń ale ważne, że jest.
x = (-4)
Nie dzienkuj!!! :)
Inni podali inne ale sprawdź sobie że ja zrobiłem dobrze!!!