Odpowiedzi

2010-04-11T18:50:35+02:00
36 cm = 3x + 4x + 5x
36 = 12x
x = 3 cm

pierwszy bok to 3x czyli 9cm
drugi bok 4x czyli 12 cm
trzeci ma 15 cm
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-11T18:55:15+02:00
Obwód: 36 cm
stosunek długości boków trójkąta: 3:4:5, czyli 3+4+5=12 jednostek
36:12=3,
czyli 1 bok -> 3x3=9 cm
2 bok -> 4x3=12 cm
3 bok -> 5x3=15 cm

dla sprawdzenia: 9+12+15=36