Odpowiedzi

2010-04-11T19:30:58+02:00
A- liczba uczestników
x- suma wieku wszystkich uczestników bez tego najstarszego

11= x/a z tego 11a=x
12= x+20 / a+1
12a+11=x+20
12a=x+9
12a=11a+9
a=9
odp: było ich 9
1 5 1
2010-04-11T19:39:00+02:00
I) liczba wszystkich uczestników wycieczki x
ich średnia wieku to 12 lat, więc
łączny wiek wszystkich uczestników wycieczki 12x
II) liczba uczestników wycieczki oprócz najstarszego x- 1
ich średnia wieku 11 lat, więc
łączny wiek uczestników wycieczki oprócz najstarszego11*(x- 1)
III) najstarszy uczestnik wycieczki ma 20 lat,
więc mamy równanie:
12x= 20+ 11*(x-1)
12x= 20+ 11x - 11
12x- 11x= 9
x= 9
Spr.
12*9 = 108 i 9-1= 8
oraz 108- 20 = 88
88: 11= 8
Odp. Było dziewięciu uczestników wycieczki.