Popatrz,jak Marcin sprytnie obliczył 15%kwoty 90zł.oblicz w podobny posób.
obliczenie Marcina;wiem jak można w pamięci obliczyć 15%kwoty90 zł.
Najpierw liczę 10%tej kwoty,5% to połowa tego co już obliczyłem.wystarczy tylko dodać otrzymane wyniki.
10%-9 zł
5%-4.50zł
15%-13,50 zł;;

a)20%z 23.3 kg
b)15% ze 122 zł
C)2% ze 114 g
d)3%z 2100 ml
e)90% z 40
f)99% z 500
g)0.5% z 240001
h)0.1%z 375
i)110% z 800

2

Odpowiedzi

2009-11-03T20:02:15+01:00
A) 23.3-100%
2.33 -10%

20% = 4.66 (kg)

b)122-100%
12.2- 10%
6.1 - 5%

15%= 18.3(zł)

c)114-100%
11.4-10%
1.14-1%

2%=2.28(g)

d)2100 - 100%
210-10%
21-1%

3%= 63(ml)

e)40-100%
4-10%

90%=36

f)500 -100%
50 - 10%
5-1%

99%=500-5= 495

g)240001 - 100%
24000.1- 10%
2400,01-1%

0.5%= 1200,005

h)375-100%
3.75- 1%

0.1= (3.75 : 10) = 0,375

i)800 - 100%
80 - 10%

110% = 800 + 80 = 880
2 3 2
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-03T20:07:18+01:00
A)20%z 23.3 kg

10% - 2.33 kg
20% - 2* 10%z 23.3 = 2 *2.33=4,66

b)15% ze 122 zł
10% - 12.2 zł
5% - połowa z 10% - 6.1 zł
15% - 18,3 zł

C)2% ze 114 g
114-100%
11.4-10%
1.14-1%

2*1% - 2*1.14 = 2.28

d)3%z 2100 ml
2100 - 100%
210-10%
21-1%

3*1% - 3*21=63ml

e)90% z 40
10% - 4
100%-10% - 40-4=36

f)99% z 500
1%- 5
100%-1%- 500-5= 495

g)0.5% z 240001
240001 - 100%
24000.1- 10%
2400,01-1%

0.5%= 1200,005

h)0.1%z 375
375-100%
3.75- 1%

0.1= (3.75 : 10) = 0,375

i)110% z 800
800 - 100%
80 - 10%

110% = 800 + 80 = 880
2 1 2