Właściciel sklepu odzieżowego ustalił cene netto krawatów na 70zł. stawka vat wynosi 22%
a) ile płacili klienci w tym sklepie za jeden krawat ?
b) w grudniu sprzedano 120 krawatów. jaką kwotę stanowił vat od sprzedaży krawatów przekazany przez sprzedawcą do skarbu państwa za miesiąc grudzień ?

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-11T21:23:35+02:00
A)70+22%70=x
122%70=x
x=85,4
b)Vat- 22% z 85,4= 15,4
15,4*70=1078
2 3 2
2010-04-11T21:26:00+02:00
A)70+0,22*70=70+15,4=85,4zł
b)120*85,4=10248zł
10248*0,22=2254,56zł
2 3 2