Stosując metodę wyłączania wspólnego czynnika ,rozłóż wielomian W na czynniki:


W(x)=x^(x+2)-4(x+2) gdzie (^) to znaczy do kwadratu
W(x)=x"(x-1)-(x-1) gdzie (") to znaczy do trzeciej
W(x)=x(x^-6x+9)-3(x^-6x+9) (^) do kwadratu
W(x)=(x^-9)(x+2)+3(x-3)



Stosując metodę grupowania wyrazów,rozłóż wielomian W na czynniki gdy:


W(x)=x"+7x^-x-7 gdzie (') to znaczy do trzeciej .(^)to znaczy do kwadratu

W(x)=2x"+x^-bx-4

W(x) 2x""-3x"+2x-3 gdzie("")znaczy do czwartej . (")znaczy do trzeciej
Dziękuję za pomoc ;))

1

Odpowiedzi

2010-04-11T22:20:08+02:00

W(x)=x^(x+2)-4(x+2) =(x+2)(x^-4)
W(x)=x"(x-1)-(x-1)=(x-1)(x''-1)
W(x)=x(x^-6x+9)-3(x^-6x+9)=(x^-6x+9)(x-3)
W(x)=(x^-9)(x+2)+3(x-3)=(x-3)(x+3)(x+2)+3(x-3)=(x-3)[(x+3)(x+2)+3]

W(x)=x"+7x^-x-7 =x^(x+7)-(x+7)=(x+7)(x^-1)
W(x)=2x"+x^-bx-4

W(x) 2x""-3x"+2x-3=x"(2x-3)+(2x-3)=(2x-3)(x"+1)