Odpowiedzi

2010-04-11T22:22:03+02:00
Z podanego wzoru wyznacz niewiadomą y. Załóż, że wszystkie niewiadome są liczbami dodatnimi.
a} ay - c = 4ay - d
ay -4ay= - d +c
-3ay=- d +c /:(-3a)
y=(- d +c)/(-3a)

zał: a≠0

b} b = -ay +dv
ay=dv-b /:a
y=(dv-b )/a

zał: a≠0
-----------------------------------------------
2010-04-11T22:22:48+02:00
A)ay-c=4ay-d
ay-c+d=4ay
-c+d=3ay
(-c+d)/3a=y

b)
b=-ay+dv
b-dv=-ay
(b-dv)/a=-y
-1*(b-dv)/a=y


Liczba dodatnia to liczba od 1 w zwyż łocznie z 1
1 5 1
2010-04-11T22:25:11+02:00
A)
ay - c = 4ay - d
ay-4ay=c-d
-3ay=c-d /:(-3a)
y=c-d/-3a
y=-c+d/3a a≠0

b)
b = -ay +dv
ay=dv-b /:a
y=dv-b/a a≠0