Odpowiedzi

2010-04-12T09:37:31+02:00
1
1/5=0,2
2⁹/₂₅=⁵⁹/₂₅=2,36
7/20=0,35
8¹⁸/₄₅=8,4

2.
10%liczby 350=0,10*350=35
,95%liczby 480=0,95*480=456
140%liczby 60 =1,4*60=84
2010-04-12T09:37:51+02:00
AD1
1) 0,2
2) 2,36
3) 0,35
4) 8,4

AD2
10% z 350
=35
95% z 480
=456
140% z 60
=84
2010-04-12T09:43:16+02:00
Zapisz w postaci dziesiętnej.
1/5 = 1:5 = 0,2
2 całe i9/25 = (2*25+9)/25 = 59/25 = 59:25 = 2,36
7/20 = 7:20 = 0,35
8 całych i18/45 = (8*45+18)/45 = 378/45 = 378:45 = 8,4

2).Oblicz 10%liczby 350
10% = 10/100 = 1/10
(1/10) * 350 = 35

95%liczby 480
95% = 95/100 = (19/20)
(19/20) * 480 = 456

140%liczby 60
140% = 140/100 = 1 cała i 40/100 = 1 cała i 2/5 = 7/5
(7/5) * 60 = 84