Odpowiedzi

2010-04-12T14:45:34+02:00
Charakterystyka

Kapelusz
Średnica 6-30 cm, szary, u dojrzałych osobników z odcieniem żółtawym, zielonkawym, po naciśnięciu brązowoochrowy. Półkulisty, później powyginany i spłaszczony, gruby. Skórka matowa, sucha, nie oddziela się od miąższu.
Rurki
Początkowo żółtawe, z wiekiem przybierają odcień oliwkowy. Uszkodzone sinieją.
Trzon
Baryłkowaty, pośrodku bulwiasto zgrubiały, pełny. Żółty w części górnej i z siateczką żyłek, nabiegły różowo w części środkowej, w dolnej brązowy. Wysokość 5-10 cm.
Miąższ
Białawy, po przekrojeniu powoli sinieje.
Własności
Smak łagodny, słaby zapach, stare osobniki mają zapach nieco przypominający padlinę.
1 4 1
2010-04-12T15:15:59+02:00
Owocniki duże i mięsiste. Kształtem podobne do borowika prawdziwka, ale ma inne ubarwienie. Wielkość kapelusza dochodzi do 25 cm.

Kapelusz poduszkowaty, na wierzchu szarobiały, spód początkowo żółty, a później u starszych owocników czerwonoróżowy. W miejscach zgniecenia lub załamania powstają zielononiebieskie plamy.
Trzon pękaty, u góry ma barwę żółtą z charakterystyczną siateczką, a u dołu przechodzi w czerwoną.