Na lekcji przyrody w klasie 5 c sporządzono tabelkę, w której zapisano, ilu uczniów tej klasy nie ma w domu żadnego zwierzęcia lub ma jedno, dwa albo więcej zwierząt.
liczba zwierząt | liczba uczniów
_____________|_______________
0 | 4
1 | 12
2 | 7
3lub więcej 2
Ilu uczniów liczy klasa 5c?
Jaka część uczniów tej klasy ma jedno zwierzę?
Jaka część uczniów tej klasy nie ma żadnego zwierzęcia?
Jaka część uczniów tej klasy ma więcej niż jedno zwierzę?
Błagam potrzebne mi to na jutro! Z góry dziękuje!!!

2

Odpowiedzi

2009-11-03T21:03:46+01:00
1. Vc liczy 25 uczniów.
2. możesz napisać 12/25 albo (jeżeli masz procenty) 48%
3. 4/25 lub 16%
4. 9/25 lub 36%
19 4 19
2009-11-03T21:03:43+01:00
1. Klasa liczy 25 uczniow . ( 4+12+7+2)

2. 12- x
25- 100 %
x=1200 /25 = 48 %
48% uczniow tej klasy ma jedno zwierze.

3. 4- x
25-100 %
x=400/25 = 16 %
16% uczniow tej klasy nie ma zadnego zwierzecia

4. 7+2=9
9-x
25-100
x=900/25=36 %
36% uczniow tej klasy ma wiecej niz jedno zwierze.


PROSZE :
7 4 7