Odpowiedzi

2010-04-12T16:09:06+02:00
Y=2t-1
y=2t-1/+1
y+1=2t-1+1
y+1=2t/:2
(y+1):2=t

Koniec prościej się nie da :P :*
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-12T16:09:58+02:00
Y = 2t - 1
teraz przenosimy wyrazy równania tak, żeby t było po jednej stronie a reszta po drugiej:
y + 1 = 2t
przy 1 zmieniamy znak, bo przenosimy ją na drugą strone równania
to samo zapisuje sie tak:
2t = y + 1
i teraz żeby wyznaczyć t musimy podzielić wszystko (obie strony równanania) przez liczbę, która przy nim stoi, czyli przez 2:
2t = y + 1 /:2 więc zostaje:
t = y+1 / 2 ( y+1 podzielić na 2)

i tyle xD, myślę, że wytłumaczone okej ;p. bo wynik na pewno jest ok ;)