Odpowiedzi

2010-04-12T16:34:54+02:00
42 - 30 = 12
42 : 4 = 10,5

12 - 10,5 = 1,5
2010-04-12T16:35:00+02:00
X = wiek matki
y = wiek córki
y = 12
x = y+30

x = y*4
y+30 = 4y
3y= 30 /3
y = 10

Odp: Kiedy miała 10 lat
2010-04-12T16:39:14+02:00
42-30=12

10*4=40

42-40=2

Odp.: 2 lata temu wiek córki był czwartą częścią wieku matki.