Odpowiedzi

2010-04-12T16:48:17+02:00
930 - 100 %
ch > d

1 % - 9,3
86% - 799,8

100 % - 86 % = 14 %

14% = 130.3

799.8 - 130.2 = 669.6

669.6 zaok 670- chłopców
930 - 669.6 =260,4 zaok 260 dziewcząt
2010-04-12T16:53:29+02:00
Dane:
930-liczba wszystkich uczniów
x-liczba chłopców
86% x-liczba dziewcząt
Rozwiązanie:
x+(86/100x)=930
x*(0,86+1)=930 /÷(0,86+1)
x=930÷1,86
x=500

930-500=430

Odp. W szole uczy się 500 chłopców i 430 dziewcząt.