Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-12T17:05:43+02:00
Zad 1
AB/CD = 5/7
25/CD = 5/7
5CD = 7 razy 25 = 175
CD = 175/5 = 35 cm
zad 2
stosunek 1:3
1 + 4 = 4
24/4 = 6 części czekolady - jedna część
3 razy 6 = 18 części czekolady - druga część
2010-04-12T17:05:58+02:00
Zad1.
25:5=5 ponieważ jest 5 kresek od A do B

5 * 7 = 35cm.

* - to oznaka jakby cos mnożenia
mnożymy razy 7 ponieważ jest 5 : 7

Mam nadzieje że pomogłam :)