1. Poniżej przedstawiono kilka stwierdzeń dotyczących składników pokarmowych. Określ czy podane stwierdzenia są prawidłowe czy fałszywe(wstawiając w odpowiednie miejsca "p" lub "f" )

1)Białka są głównym "paliwem" w procesie wytwarzania energii
2)Zdrowsze dla organizmu są tłuszcze nienasycone.
3)Glikogen ułatwia ruchy robaczkowe jelit
4)Tłuszcze zwierzęce nie zawierają cholesterolu
5)Glikogen jest magazynowany w trzustce
6)Witaminy są źródłem energii

2.Negatywne oddziaływanie promieniowania UV na skórę to:
a)wydzielanie potu
b)zabarwianie skóry
c)czerniak złośliwy
d)wytwarzanie włosów

3.Wymień warstwy skóry:
1..................2...............3............

4.Wskaż fałszywe zdania dotyczące skóry:
a)chroni nasz organizm przed niebezpiecznym promieniowaniem ultrafioletowym
b)bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek
c)wspomaga termoregulację organizmu
d) dzięki niej odczuwamy takie wrażenia jak ból, zimno, dotyk i ucisk
e)w skórze ma miejsce proces powstawania witaminy C
Proszę o poprawne odpowiedzi;)

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-12T17:25:50+02:00
Zad 1.)
1. F
Głównym składnikiem energetycznym są tłuszcze.
2.P
3.F
Celuloza ułatwia ruchy robaczkowe jelit.
4.F
Tłuszcze zwierzęce zawierają cholesterol.
5.F
Wątroba magazynuje glikogen.
6.F
Źródłem energii są tłuszcze i węglowodany.

Zad 2.) odp c)

Zad 3. naskórek- skóra właściwa- tkanka podskórna

Zad 4. fałszywe b i e
Za produkcje czerwonych krwinek odpowiada szpik kostny i po części śledziona.
Witamina C jest dostarczana poprzez układ pokarmowy, witamina D powstaje w skórze