Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-04T12:05:35+01:00
5×100g=500g
6×50g=300g

500g+300g=800g=80dag
2009-11-04T12:08:00+01:00
5*100 gram=500 gram-waga paczek herbaty

6:50 gram=300 gram-waga słoiczków kawy

500 gram=50 dkg

300 gram=30 dkg

50 dkg+30 dkg=80 dkg

Odp:Herbata i kawa ważyły razem 80 dekagramów.
2009-11-04T12:09:02+01:00
(5 razy 100)+(6 razy 50)=500+300=800 g

1 dekagram ma 10 gramów
czyli 1 gram to 0,1 dekagrama

nasz wynik musimy pomnozyc przez 0,1
800 g razy 0,1 dag= 80 dekagramów

razem waza 80 dekagramów