Odpowiedzi

2010-04-13T22:46:49+02:00
Tu jest blad bo ja jeachałem od góry do dołu i nie chciało mi się już zmieniac;/;) np.: b) jest w c) itd;]

a)6xy + 2x² - 8xy - 3x²=-2xy -x²
b)√5x + 3√5=4√5
c)(4x - y) - (3x + 2y)=12x² + 8xy +3xy -2y²=12x² + 11xy - 2y²
d)3/5a²+1-0,2a²+3b²-3+1/3b²=0,4a²-2+3 1/3b²
e)2√6x-2√3y-√6x+4√3y=√6x+2√3y
f)-(-a-5)-(-2-3a)-2a-1=(a+5)+(2+3a)-2a-1=2a+3a²+10+15a-2a-1=3a²+9+15a

a)4x - 2=2(2x-1)
b)60x²-15x-20=5(12x²-3x-4)
c)(a+b)x-(a+b)y=(a+b)(x-y)
d)ab²-2ab=ab(b-2)
e)7x²+3x⁴-2x³=x²(7+3x²-2x)
f)x²+4xy+x+4y=


a)(½+x)²=¼+x+x²=¼+x+x²
b)(2-5x)²=4-20x+25x²
c)(a-3b)(3b+a)=3ab+a²-9b²-3ab=a²-9b²
d)(-2a+2b)²=4a²-8ab+4b²
e)(-2a-1)²=4a²+4a+1
f)(2/3x-3/4y)(2/3x+0,75y)=4/9x²+½xy-½xy-9/16y²

a)2(x-3y)²-3(x-2y)(x+2y)+12xy=2(x²-6xy+9y²)-3(x²


Dokończe CI to jutro bo już jestem tak śpiący ze ledwo żyje a nie chce zrobić Ci źle...

Pozdrawiam i DObranoc<śpioch>
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-13T22:49:39+02:00
1.
a) 6xy+2x²-8xy-3x²=x(6y+2x-8y-3x)=x(-2y-x)
c) √5x+3√5x=√5x(1+3)=√5x*4=4√5x
e) (4x-y)-(3x+2y)=4x-y-3x-2y=x-3y
b) 3/5 a²+1-0,2a²+3b²-3+2/3 b²= 0,6a²-0,2a²-2+3b²+2/3 b²= a²(0,6-0,2)-2+b²(3+2/3)=0,4a²-2+11/3b²
d) 2√6x-5√3y-√6x+4√3y=√6x(2-1)+√3y(4-5)=√6x-√3y
f) -(-a-5)-(-2-3a)-2a-1=a+5+2+3a-2a-1=2a+6

2.
a) 4x-2=2(2x-1)
b) ab²-2ab=ab(ab-2)
c) 60x²-15x+20=5(12x²-3x+4)
d) 7x²+3x⁴-2x³=x²(7+3x²-2x)
e) (a+b)x-(a+b)y=(a+b)(x-y)
f) x²+4xy+x+4y=x(x+4y+1+4y/x)

4.
a) (½+x)²=¼+x+x²
b) (-2a+2b)²=4a²-8ab+4b²
c) (2-5x)²=4-20x+25x²
d) (-2a-1)²=4a²+4a+1
e) (a-3b)(3b+a)=3ba+a²-9b²-3ba=a²-9b²
f) (⅔x-¾y)(⅔x+¾y)=4/9x²+9/16y²

5.
a) 0.25x²-1=2(0,125x²-½)
c) x²+¼-x=(x-½)²
b) 0,36a²-0,36b²=0,36(a²-b²)
d) 121/144 a² + 81/49 b² - 33/14 ab= (11/12a-9/7 b)²

Jak na wczoraj... To sie nie spieszy :) A mam ten sam problem co kolega wyzej :) senno :) napisze jutro :) pozdrawiam
2010-04-13T22:53:56+02:00
1.
a) -x² - 2xy
b) 2/5 a² + 10/3 b² -2
c) 4√5x
d)√6x -√3 y
e) x-3y

2.
a) 2(2x-1)
b) ab(b-2)
c) 5(12x² -3x +4)
d) x²(7 +3x² -2x)
e) (a+b)(x-y)
f) x(x+1) + 4y(x+1)= (x+4y)(x+1)

4.

a) 1/4+ x + x²
b)4b² -8ab +4a²
c) 4- 20x-25x²
d) -4a²- 4a -1
e) a² - 9b²

f) 4/9 x² - 9/16 y²


5.

a) (1/2x +1)(1/2x -1)
b) (6/10a - 3/5b)(6/10a + 3/5b)
c) (x- 1/2)²
d) (11/12a - 9/7b)²

6. wystarczy podstwawic

7. n+m
n + 5m
n+ 3m

8. 100m
10d
1c
niestety ostatnie zdjecie jest rozmazane i uciete :(