Odpowiedzi

2010-04-12T18:45:16+02:00
Wnioskuję że x a podpunkcie a i i to mnożenie, w przyszłości używaj *

a)5x+2=7×3x
5x+2=21x
21-5x=2
16x=2
x=⅛

b)3(x-1)=0 //:3
x-1=0
x=1

c)-6(x+1)=24 //:(-6)
x+1=-4
x=-4-1
x=-5

d)4(x-1)=6(1+x) //:2
2(x-1)=3(1+x)
2x-2=3+3x
3x-2x=-2-3
x=-5

e)0,2x+0,3=-0,5 //*10
2x+3=-5
2x=-5-3
2x=-8
x=-4

f)-1,5x -3=0,3x+6 //*10
-15x-30=3x+60
3x+15x=-30-60
18x=-90
x=-5

g)1:2x-4+x-6 ------ to równanie jest dla mnie nie jasne ??

h)x:5-3=x+1:2 -------- to równanie też jest niejasne ale domyślam się że chodziło o
(x/5)-3=x+½ *10
2x-30=10x+5
10x-2x=-30-5
8x=-35
x=-4,375

i)-1:2(-x × 6)=-x
-½(-x*6)=-x ? czy to o to chodziło?
-½*(-6x)=-x
3x=-x
4x=0
x=0